Kenniscentrum

Ik probeer regelmatig een klein artikel te schrijven waar informatie in staat over bepaalde aandoeningen van het paard. Omdat ik naast masseur ook dierenartsassistent ben, kan ik u deze informatie geven! Mocht hier nog iets nog niet in staan, twijfel dan niet en stuur mij dan een berichtje! 

Overbelasting

Created with Sketch.

Spierproblemen uitgelicht: overbelasting 
Je traint voor een wedstrijd, want je wilt natuurlijk hoog scoren! Een risico van fanatiek trainen is overbelasting. Eigenlijk is bij elke blessure sprake van overbelasting. Een spier heeft een bepaalde mate van belastbaarheid, ga je daar overheen met zware belasting, dan belast je meer dan dat die spier aankan -> overbelasting dus. 

Symptomen van overbelasting zijn vooral: het niet sterker worden van de spieren, het paard verliest zijn looplust, staken, onregelmatig lopen, enz. 

Spieroverbelasting kan overgaan naar spierbevangenheid, dit zal ik in een volgende post uitleggen. 

Is je paard overbelast dan moet je dus iets gaan veranderen aan de belasting of de belastbaarheid van de spier. 
De eerste stap is om altijd de belasting te verlagen. De spieren moeten eerst herstellen van de overbelasting. 
Daarnaast moet er goed gekeken worden naar de training, wanneer wordt er getraind, wat is de intensiteit, hoe vaak in de week wordt er getraind, enz. De intensiteit van de training is goed te bepalen met een hartslagmeter. 

Twijfel jij over je trainingsschema? Stuur mij dan een berichtje! Dan kunnen we samen een trainingsschema maken.

De serratus ventralis

Created with Sketch.

Ik krijg best veel vragen over 'die grote bult' achter de schouder. Dit is een spier genaamd: m. Serratus Ventralis. Dit is een zeer belangrijke spier voor het paard. 

De spier bestaat uit twee delen: De m. serratus ventralis cervicis (voorste deel) en de M. serratus ventralis thoracis (achterste deel). Het voorste deel zorgt vooral voor het heffen van de hals. 
Het achterste deel ondersteunt bij de ademhaling en is de schokbreker van de romp. Dit wil zeggen dat deze spier ervoor zorgt dat de billen van het paard niet voorbij de schouders komen als het hard moet remmen (lees: western paarden). Ook zorgt de serratus ervoor dat de borst (tussen de voorbenen) omhoog gehouden wordt.

Het SI-Gewricht

Created with Sketch.

Een tijdje terug hoorde ik iemand praten over het SI gewricht (sacrum iliaca gewricht). Hier wil ik het een en ander over vertellen. 

De wervelkolom loopt vanaf het hoofd tot en met de staart. Wanneer de wervelkolom bij het bekken aankomt zie je dat de wervelkolom er eigenlijk dwars doorheen loopt. Het bekken en de wervelkolom zijn aan elkaar verbonden d.m.v. het SI gewricht. Dit noemen ze een gewricht omdat beweging mogelijk is, echter dit is minimaal! Een SI gewricht maakt een soort schuifbeweging van maar maximaal 5 graden. Het is dus onmogelijk om dit vanaf een (grotere) afstand te kunnen waarnemen. 

Het is helaas wel zo dat het SI gewricht klachten kan geven. Er kan bijvoorbeeld artrose voorkomen in het SI gewricht, dit is erg pijnlijk en kan niet verholpen worden. Je paard laat hierbij vage klachten zien, zoals moeite met aanspringen in de galop of moeite in de aanleuning. Je kan ervoor zorgen dat het niet slechter wordt door bijvoorbeeld overbelasting te voorkomen. 

Sommige mensen denken dat als een paard zijn bekken kantelt, dat deze kantelt in het SI gewricht. Dit is niet mogelijk. Een paard kantelt zijn bekken in de lumbosacrale overgang. WAT?! In het Nederlands: de overgang tussen de onderrugwervels en het heiligbeen. 

(Het 2e plaatje is een bekken van een mens, om duidelijk te laten zien waar het SI gewricht zit. De plaats van het SI gewricht verschilt niet van een paardenbekken, de vorm verschilt wel)